Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Panoptis ... Πανοπτης .... απόψεις , στοχασμοί ,οντολογικοί προβληματισμοί .: Συνοπτικα.(πισω απο την κουρτινα).

Panoptis ... Πανοπτης .... απόψεις , στοχασμοί ,οντολογικοί προβληματισμοί .: Συνοπτικα.(πισω απο την κουρτινα).

27/2/09

"Σας διδαξα να μην πιστευετε σ'αυτα ποu σας εχουν ειπωθει,παρα μονον σ'αυτα της προσωπικης σας εμπειριας".Βουδας

Posted by Picasa
Έχουμε πραγματική συνείδηση του τι μας κυβερνά? Είναι άραγε οι ιδέες μας δικές μας ιδέες, η κάποιος, κάπου, κάποτε, μας τις υπέβαλε ? Ποσό αυτές οι ιδέες επηρέασαν η ακόμα επηρεάζουν την ζωή μας ? Μήπως απλά νομίζουμε ότι αυτές οι ιδέες ειναι δικές μας ενώ στην πραγματικότητα ειναι απλά αποτέλεσμα υποβολής ιδεών άλλων ?...
"Αν ο λόγος που θα προφερεις δεν ειναι ομορφότερος της σιωπής , μην τον πεις."

Επιλογες

Είναι μόνο θέμα προσωπικών επιλογών,ειναι μόνο τι αρμόζει στον καθενα, οι επιλογές που κάνουμε στη ζωη μας και στον τρόπο ζωής μας προκαθορίζουν και την μετέπειτα εξέλιξη της. Οι επιλογές μας,είτε μας γεμίζουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα με τον εαυτό μας,να είμαστε πιο ευτυχισμένοι,να ξεπερνάμε πιο εύκολα τις αντιξοότητες,να έχουμε μεγαλύτερη αρμονία με όλα γύρω μας , η τουναντίον μας οδηγούν στο διχασμό με τον αληθινό εαυτό μας,μας οδηγούν στην δυστυχία ,την ανισορροπία,μας δημιουργούν αισθήματα συνεχούς ανασφάλειας και φόβου .Ο τρόπος ζωής μας όμως ,το γνωρίζω, δεν ειναι πάντα επιλογη.Είναι και αυτό που λέμε "η τύχη".Σιγουρα .Άλλα αυτό δεν αλλάζει την δυνατότητα και την ελπίδα που έχει πάντα ο άνθρωπος μέσα του να αλλάζει τα πράγματα .Ο άνθρωπος λοιπόν φέρει το βάρος του " δικού του φορτίου ". Κάποιος μεγάλος μας ποιητής :'Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία".
Posted by Picasa

24/2/09

προοδος ?

.Φαύλος κύκλος .Φαίνεται ότι το μόνο που απασχολεί μερικούς ειναι το χρήμα και το συμφέρον τους, τίποτε άλλο οποίο και να ειναι το κόστος.Το μόνο κριτήριο αποφάσεων τους είναι : ' συμφέρει, δεν συμφέρει'.Οι αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες μας αναδύουν" άρωμα καυσαερίου ".Αναδυουν την δυσοσμία των ορδών της ματαιοδοξίας της δύναμης του χρήματος.Η λεγόμενη πρόοδος της δύσης ειναι μια χίμαιρα,Καμιά πρόοδος δεν νοείται όταν όλα θυσιάζονται στο βωμό του υπερκέρδους και της κυριαρχίας των μηχανών πάνω στον άνθρωπο.Η πρόοδος νοείται μόνον όταν εξυπηρετεί τον άνθρωπο και βοηθάει στην ποιότητα των συνθηκών διαβίωσης του,ειναι για να τον υπηρετεί και όχι για να τον υποδουλώνει, να τον δηλητηριάζει για να εξυπηρετήσει λίγα μόνον συμφέροντα στον κόσμο.Το θέμα έχει παρεξηγηθεί,έχουμε καταλάβει λάθος τα πράγματα,είμαστε σε λάθος δρόμο,πρέπει να αλλάξουμε όλοι ρώτα το συντομότερο.

Υπερκαταναλωτισμος

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι μέσα από τον υπερκαταναλωτισμο προσπαθούμε να καλύψουμε ορισμένα εσωτερικά κενά μας .Είναι όμως μάλλον λάθος μας . Γιατί αυτή η επιλογή της καταναλωτικής μανίας τελικά δεν καλύπτει τις πραγματικές ψυχολογικές μας ανάγκες παρά μόνο για ελάχιστο και στιγμιαίο χρόνο Τα κενά παραμένουν ,και έτσι και αλλοιως , η διαφήμιση φροντίζει να μας δημιουργεί συνεχώς νέες ψυχολογικές ανάγκες.Ο ρόλος της στη συντήρηση του συστήματος καταναλωτισμού ειναι σημαντικότατος. Η υπερκατανάλωση αγαθών όμως δεν ειναι η λύση .Ο άνθρωπος όπως έχει την ανάγκη τροφής για να επιζήσει , έχει και την ανάγκη πνευματικής τροφής για να κάλυψη τις ανάγκες του εσωτερικού του κόσμου ο όποιος και αυτός πεινάει . Αυτή την βρίσκουν άλλοι άνθρωποι στην θρησκεία , άλλοι στην μελέτη , στον διαλογισμό ,στην έρευνα , στην αναζήτηση του Θείου,την προσευχή ,την φιλοσοφική αναζήτηση ,την τέχνη, κτλ .Όλα αυτά βοηθούν στο να μετριάζουν τους φόβους μας και προσπαθούν να δώσουν στη ζωή κάποιο νόημα . Έχουμε όλοι την αναγκη να καταλάβουμε ,από που ερχόμαστε ,που θα πάμε ,γιατί είμαστε εδώ ,ποιος ο σκοπός του ανθρώπου και ο ρόλος του μέσα στο απεραντο σύμπαν . Μέσα από αυτή την αναζήτηση ο καθένας προσπαθεί να βρει τις δικές του απαντήσεις με τις δικές του επιλογές και τα δικά του πιστεύω .Το θέμα αυτό όμως ειναι τελείως προσωπική επιλογη του καθενα . Η ΑΛΉΘΕΙΑ του καθενός ειναι η δική του αλήθεια και προσωπική του υπόθεση .Τα πιστεύω του καθενα μας δεν επιβάλλονται , ειναι προσωπικά .

23/2/09

Βαγγελης(v)

Posted by Picasa

περι εξελιξης [συνεχεια ]

Η εξέλιξη της Ανθρωπότητας στο πέρασμα των αιώνων και των χιλιετηρίδων συνεχίστηκε έτσι μέχρι σήμερα . Έχουμε όντως κάνει τεράστιες αλλαγές στις συνθήκες ζωής μας σε σύγκρισή με το από τότε που ξεκινήσαμε . Ο άνθρωπος όμως ενώ έχει κάνει τεράστιες προόδους στην επιστήμη και τεχνολογία δεν φαίνεται ότι ακολούθησε αναλογικά και η εξέλιξή του σε ότι αφορά την ψυχολογία του .Ορισμένοι μάλιστα λένε ότι στο βάθος του παραμένει πολύ κοντά με τον πρωτόγονο πρόγονο του . Πως αλλοιως εξηγείται η αγριότητα των σύγχρονων πόλεμων και η καταστρεπτική μανία ορισμένων . Ο Εινστειν είχε κάποτε πει : " Δεν γνωρίζω με τι όπλα θα γένη ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος αλλά ο τέταρτος θα διεξαχθεί με βέλη ". Με βάση την θεωρία του Δαρβίνου και όσα αναγνωρίζει η επιστήμη σήμερα ,η εξέλιξη στην φύση παίρνει εκατομμύρια χρόνια για σχετικά ελάχιστες αργές αλλαγές . Έχουμε δρόμο .

περι εξελιξης

Η καθημερινή ανθρώπινη εμπειρία της ζωής των ανθρώπων προσθέτει στοιχεία στην τεράστια δεξαμενή της συνείδησης και του ασυνείδητου απ όπου κάποια στιγμή θα βγουν νέα ερεθίσματα . Στην αρχή όταν ο άνθρωπος ήταν ακόμα σε κατάσταση ζώου και ζούσε σαν ζώο στην ζούγκλα της Αφρικής ήταν υπό την πλήρη και μοναδική επήρεια του ενστίκτου .Σιγά σιγά με την εξέλιξη των εμπειρικών γνώσεων που αποκτούσε από την παρατήρηση των φαινόμενων της φύσης άρχισε να εξελίσσεται ,να αλλάζει . Η επανάληψη ορισμένων φαινομένων τον έκανε να καταλαβαίνει η να φαντάζεται διάφορα . Ότι δεν καταλάβαινε το απέδιδε σε υπερφυσικές δυνάμεις . Ιδιαίτερα ότι τον τρόμαζε και του ήταν άγνωστο . Ο φόβος τον έκανε να λατρεύει αυτά τα φυσικά φαινόμενα και να τα θεωρεί θεότητες να τα λατρεύει για να μην τον βλάψουν . Ορισμένοι από τις ομάδες των ανθρώπων αυτών , ίσως ποιο πονηροί από τους υπολοίπους , η ακόμα ίσως με κάποια ποιο γρήγορη κατανόηση , κάποια στιγμή άρχισαν να αυτοεπιβάλλονται ως μάγοι και ως αρχιερείς αργότερα .Αυτοί λοιπόν έπαιζαν το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ αυτών των υπερφυσικών δυνάμεων και των ανθρώπων της φυλής . Σιγά σιγά με το πέρασμα χιλιετηρίδων , με το πέρασμα και την εξάπλωση των διαφόρων φυλών σε διάφορα σημεία της γης , εξελίχθηκε και η εμπειρία , η γνώση ,η λογική ,οι τέχνες τα γράμματα κλπ . Μαζί εξελίχθηκαν και οι διάφορες θρησκείες και η ανακάλυψη διάφορων Θεών .Ο άνθρωπος εκτός από τα εσωτερικά ερεθίσματα υπόκειται και σε εξωτερικά ,από τον έξω κόσμο στον οποίο ζει και κινείται . Ορισμένα από αυτά θα αποθηκευθούν στη μεγάλη δεξαμενή γνώσης του και θα αποτελέσουν γνώρισμα της προσωπικότητας του . Ορισμένα διδάγματα αποθηκεύονται και γίνονται αναπόσπαστο μέρος της ζωής του , πχ ηθικές αξίες , πίστης σε μια θρησκεία , διάφοροι κοινωνικοί κανόνες ,κλπ . Είναι τόσο βαθειά ριζωμένα μέσα στον άνθρωπο αυτά που είναι σχεδόν αδύνατο να τα αλλάξεις χωρίς τεράστια προσπάθεια . Όλα αυτά όμως και πάλι είναι αποτέλεσμα εκμάθησης και αυθυποβολής φαινόμενα στα οποία έχει εκτεθεί ο άνθρωπος από αρχής κόσμου . Για παράδειγμα ο μεγάλος Δαρβίνος όταν πρωτοπαρουσίασε την θεωρία του περί εξέλιξης ,κόντεψαν όλοι να τον φάνε διότι άλλα και διαφορετικά τα είχαν διδαχθεί . Σήμερα όλοι παραδέχονται την ορθότητα της θεωρίας του , περί εξέλιξης .